بحث مختصری در مورده برخی از هنرمندان ایرانی.

مختاری - رکن الدین (١٣٥٠-١٢٦٦)

در شهر کرمانشاه به دنیا آمد. رکن الدین خان ضمن آهنگسازی بود ویولن نیز می نواخت. پدرش مختارالسلطنه و اساتیدش حسین اسماعیل زاده و درویش خان بودند. مختاری در دوره رضا پهلوی رییس پلیس بود. وی برای موسیقی کلاسیک ایران آهنگهای بسیاری ساخته است که از آثار بسیار با ارزش هستند. ارشد تهماسبی آهنگهای رکن الدین را در یک کتاب منتشر کرده است (مجموعه آثار رکن الدین خان مختاری).


مشتاق علیشاه – میرزا محمد (١١٩٧-؟)

 

در شهر کرمان زندگی می کرد. از تاریخ دقیق زندگی او اطلاعات زیادی در دست نیست. مشتاق تا حدودی با سه تار و تار آشنا بود. افزودن سیم واخوان (سیم سوم یا مشتاق) سه تار را به او نسبت میدهند.


معروفی – موسی (١٣۴۴-١٢٨٦)

در تهران متولد شد. موسی معروفی نوازنده تار، آهنگساز و گردآورنده ردیف موسیقی ایرانی بود.  پدرش محمد اسماعیل امین المک ومادرش ( فخرالسادات) پیانو می نواخت. اساتیدش درویش خان ( ٣ سال)، حسین هنگ آفرین ( تئوری موسیقی)، علینقی وزیری ( در مدرسه موسیقی وزیری) بودند. او عضو کانون حفظ و اشاعه موسیقی ایران بود و در آنجا  تار تدریس می کرد. معروفی آهنگهای بسیاری ساخته است. اویکی از اساتید موسیقی ایرانی بود که بانگاشتن کتابش، ردیف موسیقی ایرانی بسیاری از آثار و قطعات موسیقی ایرانی را در آن گنجانده و حفظ کرده است. موسی معروفی یکی از کسانی است که توانسته از درویش خان تبرزین طلا دریافت کند. او همچنین عکاسی نیز می دانست.


معروفی – جواد (١٦/٩/١٣٧٠-١٢٩١)

در تهران متولد شد. پدرش موسی معروفی از موسیقی دانان بزرگ ایران بود. جواد معروفی پیانو می نواخت. جواد معروفی آثار موسیقی ایرانی را با ساز پیانو می نواخت و برای این کار، ساز را برای اجرای پرده های ایرانی کوک می کرد. اجرای ردیف موسیقی ایرانی با پیانو از کارهای شاخص معروفی است. او تار نیز می نواخت. اساتید او خاراطونیان و علینقی وزیری (در مدرسه موسیقی وزیری) بودند. جواد معروفی در گروه روح اله خالقی پیانو می نواخت و در رادیو نیز فعالیت می کرد. او آهنگهای بسیاری برای موسیقی ایرانی و ساز پیانو ساخته است.


محمودی خوانساری محمود (٢٣/٤/١٣١٣-١٣٦٦)

درشهر خوانسار به دنیا آمد. خوانساری خواننده بود و همچنین سه تارنیز می نواخت. پدرش جمالالدین محمودی بود. اساتیدش: کمال دهقان، ابوالحسن صبا و منوچهرجهانبگلو بودند. خوانساری یکی از خوانندگان گروه گلها بود.


محجوبی - رضا (٢٩/۴/١٣٣٣-١٢٧٧)

در تهران متولد شد. سازش ویولن بود. پدرش عباس علی امیر ناظم آذربایجانی  فلوت می نواخت و همسرش فخرالسادات پیانو می نواخت. دوستانش مرتضی محجوبی ( برادرش)، درویش خان، ابوالحسن ورزی، امیر فیروزکوهی ( شاعر) و حاج عین الدوله بودند که کارهای بسیاری در زمینه موسیقی ایرانی انجام دادند. اساتیدش ابراهیم آژنگ، حسین اسماعیل زاده، علی خان بهاری ( دایی علی اصغر بهاری) بودند. او موسیقی رادر سال ١٢٩٣ در مدرسه سن لویی آغاز کرد. از رضا محجوبی آهنگهای بسیار زیبایی بیادگار مانده که همگی از بیادماندنی ترین آهنگها و با ارزش ترین آثار موسیقی ایران هستند.


محجوبی -  مرتضی (١/١/١٣۴۴-١٢٧٩)

در تهران متولد شد. سازش پیانو بود. مرتضی محجوبی ردیف موسیقی ایرانی را با ساز پیانو می نواخت. با این حال او با سازهای سه تار و ویولن نیزآشنا بود و در زمینه آهنگسازی نیز از بزرگان موسیقی ایران به شمار می رود. در گروه گلها در رادیو، ویولن می نواخت. اساتیدش ابراهیم آژنگ، حسین اسماعیل زاده، حسین هنگ آفرین و مفخم الممالک  پسر امیرناظم ( برای پیانو) بودند. او برای ضبط صفحه با ابوالحسن صبا، حسین یاحقی، مرتضی نی داوود، تاتایی و ارسلان درگاهی به بیروت و حلب و دمشق سفر کرده بود. اولین کنسرت او در ١٠ سالگی به همراه عارف، رضا محجوبی، مفخم الممالک  و شکراله خان در سینما فاروس اجرا شد. وی حدود٢٢ آهنگ ساخته است.


مسعودیه محمدتقی (١٠/١١/١٣٧٦-١٣٠٦)

در شهر مشهد (استان خراسان) به دنیا آمد. مسعودیه اتنوموزیکولوژیست و آهنگساز بود. او استاد موسیقی دانشگاه تهران و جهاد دانشگاهی بود. وی در کنسرواتوارموسیقی تهران تحصیل کرده و دارای مدرک لیسانس در هارمونی و کنترپوان از آلمان (در سال 1335) و دکترایPHD) ) اتنوموزیکولوژی ( در سال ١٣۴٢) بود. او پدرعلم اتنوموزیکولوژی ایران است. وی کتابهای بسیاری برای موسیقی ایرانی  نوشته است.


مفتاح – مهدی (١٢٨٨)

در تهران متولد شد. آهنگساز و نوازنده ویولن و قانون بود. پدرش محمود خان مفتاح الملک بود. مفتاح در گروه سازهای ملی ایران ساز می زد. استادش ابوالحسن صبا ( ویولن) بود. از شاگردان او می توان سیمین آقا رضی و ملیحه سعیدی را نام برد. او همچنین در ارکستر رادیو نیز ساز می زد ( علینقی وزیری رهبر آن ارکستر بود). وی چندین آهنگ روی صفحه ضبط کرده است. همچنین کتابهای بسیاری در تئوری موسیقی، ساختار قانون و متد آموزشی برای قانون منتشر کرده است. او آهنگهای بسیاری برای قانون و ویولن ساخته است.


ملاح  - حسین علی (١٣٠٠-١٣٧١)

در تهران متولد شد. ملاح نویسنده، پژوهشگر موسیقی و شاعر بود. همچنین سه تار و ویولن نیز می نواخت. استادش علینقی وزیری بود. او موسیقی را در مدرسه عالی موسیقی آموخت. ملاح  تکنواز ویولن در رادیو بود. او مدرس مدرسه عالی موسیقی، رئیس موسیقی رادیو و عضو موسیقی ملی ایران وابسته به کمیته بین المللی موسیقی بود. ملاح کتابی در زمینه سازشناسی موسیقی ( سازهای ایرانی و سازهای جهان) نوشت، در ضمن کتابها و مقالات بسیاری در مورد موسیقی ایرانی وشعر، توصیفی برای مقاله جامی و توصیفی برای مقاصد الحان ( نوشته عبدالقادر مراغه ای) تصحیح بهجت روح، بیوگرافی موسیقیدانان ایرانی، همچنین تألیف و ترجمه چند نمایشنامه و … دارد.


مشکاتیان – پرویز (٢۴/٢/١٣٣۴)

در نیشابور(استان خراسان) به دنیا آمد. مشکاتیان کار هنری خود را در ٦ سالگی با پدرش، مرحوم حسن مشکاتیان آغاز کرد. مرحوم مشکاتیان  تار و سنتور را استادانه می نواخت و با ویولن  و سه تار  نیز آشنا بود. اساتید او نورعلی برومند، عبداله دوامی، داریوش صفوت، محمدتقی مسعودیه، سعید هرمزی، یوسف فروتن، محمد برکشلی و احمد عبادی بودند. پرویزمشکاتیان در کانون حفظ و اشاعه موسیقی ایران تدریس می کرد. او یکی از اعضای گروه عارف می باشد. او سی دی و کاستهای بسیاری با حسین علیزاده (سرپرست گروه عارف و چاووش)، محمد رضا لطفی (سرپرست گروه شیدا)،  محمدرضا شجریان و... ضبط کرده است. همچنین کارهای او به عنوان یک آهنگساز و پژوهشگر ادامه دارد.


موسوی – محمد (١٢/٢/١٣٢٥)

در اهواز به دنیا آمد. سازش نی است ولی با ساز ویولن نیز آشنایی دارد. موسوی در رادیو و گروه گلها و  کانون حفظ و اشاعه موسیقی ایران ساز می زد. اساتیدش حسن کسائی ( نی)، داریوش صفوت، یوسف فروتن، سعید هرمزی و محمود کریمی بودند.


علی رضا مشایخی ١٥/١١/١۳١٨

در تهران به دنیا آمد. موسیقی را با ساز ویولن آغاز کرد. اساتیدش عبارت بودند از: لطف اله مفخم پایان (موسیقی ایرانی)، حسین ناصحی (آهنگسازی)، افلیا پرتو (پیانو)، هانس یلی نک از شاگردان شوئنبرگ و برجسته ترین نظریه پرداز مکتب وین و گوتفرید میشائیل کونیگ. مشایخی در سال ١۳۳٧ برای ادامه تحصیل به کشور اتریش و شهر وین رفت. سپس در هلند و در شهر اوترخت به تحصیل در زمینه موسیقی الکترونیک پرداخت. در این دوران بود که اساس موسیقی تلفیقی، که یکی از شیوه های نگرش او نسبت به موسیقی سنتی است را پایه گذاری کرد. وی اولین آهنگسازی است که نوگرایی و مدرنیسم را در موسیقی ایران پایه گذاری کرده است. مشایخی با همکاری دانشجویان دانشگاه های موسیقی تهران، جهاد دانشگاهی، سوره و هنر و هنرستان های موسیقی دختران و پسران، ارکستر ایرانی موسیقی نو را راه اندازی کرده که هم اکنون آثار وی را اجرا می کند.


حمید متبسم ٢۴/٥/١٣٣٧

در مشهد و در خانواده ای اهل موسیقی به دنیا آمد. اساتیدش عبارت بودند از: علی متبسم، حبیب اله صالحی، زیداله طلوعی، هوشنگ ظریف، حسین علیزاده، محمد رضا لطفی. فعالیت های وی تدریس و فعالیت در کانون چاووش، نوازندگی در گروه عارف، تشکیل گروهای چکاوک و دستان (پس از مهاجرت به آلمان)، تاسیس انجمن تار و سه تار، برپایی سمینار سالانه تار و سه تار از سال هزار و سیصد و هفتاد و سه (هزار و نهصد و نود و چهار)، و شرکت در ضبط آثار بیشماری از آهنگسازان معاصر موسیقی ایران بوده است. از آثار منتشر شده وی آهنگسازی برای گروه سازهای ملی، بامداد، بوی نوروز، نوای دریا، ساز نو آواز نو، سه نوازی دستان، دو نوازی دستان، حنایی و شوریده، برنده عنوان شوک موسیقی از مجله موسیقی لوموند و جایزه بهترین موسیقی سال دو هزار و سه از وزارت فرهنگ فرانسه است. و آثاری که در دست انتشار دارد: آلبوم گل بهشت (با صدای پریسا)، دلباخته (با صدای شهرام ناظری)، ماه عروس (با صدای صدیق تعریف) دوازده نغمه (نت و سی دی) ضرب تار (دو نوازی).

 

 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد